Det var säkert inte bara jag som blev glad när Hundsport dök upp i brevlådan. Det är alltid trevlig läsning.

Idag läste jag några rader i den artikel som handlade om ”Adventure Dog Conference 2009”.

Detta var vad som fångade mitt intresse:

”Lydiga hundar inte alltid lyckliga” – Lina Hetta, beteendevetare, föreläste om hundproblem ur ett behavioristiskt persektiv och menade att det är en vanlig missuppfattning att en lydig hund alltid är en lycklig hund.

Ge hunden positiv förstärkning när du vill förändra dess beteende poängterade beteendevetaren Lina Hetta

”Vill man förändra ett beteende kan man inte bara ta hänsyn till vad hunden gör. Man måste också fokusera på vad hunden upplever så att den vinner på att utföra beteendet. Hon underströk vikten av att förstå och komma ihåg skillnaden mellan positiv respektive negativ stimulering och/eller bestraffning. För att man ska kunna bryta ett oönskat beteende måste hunden känna att förändringen medför något meningsfullt. Att bara åtgära symtom hjälper sällan.”

Källa: Hundsport Bild: Forumforskning.se

Tänk, nu fick jag vatten på min kvarn igen. Jag har på sista tiden blivit allt mer kritisk mot metoder som bygger på att dominera och korrigera hunden. Jag är av den fulla övertygelsen att få hundar gör något de inte tjänar på. Om belöningen sedan är en glad min från husse/matte, en leksak eller en köttbulle spelar ingen roll – hunden har tjänat på det. Uteblir belöningen kommer hunden att tröttna/inte göra det man vill.

I helgen när jag fick låna Zoë upptäckte jag återigen hur oerhört lätt och fantastiskt roligt det är att träna när hunden upptäcker att det lönar sig. Zoë, som innan lekt katt och råtta vid inkallning, kommer nu som ett skott varenda gång – eftersom det lönar sig att komma varje gång. Så duktig!! Och så rolig hund!

Min nya utmaning är att få Blossom att sluta hata grannens schäfer. Nu ska jag bara komma på hur jag ska få henne att känna att förändringen medför något meningsfullt… Någon som har ett bra förslag?