Ja, Big är han och biggare blev han. Jag klippte honom idag. En väldigt fin och välbyggd herre med jättefin brun färg.Tyvärr väldigt osäker och understimulerad – och kastrerad. Ibland undrar jag om veterinärer och tränare tror att alla problem går över om man kastrerar hunden… Den här jättehunden växte lite till, blev jättetjock och behöll alla sina ”problem”. Ännu har han inte fått dålig päls, men det brukar också komma efter ett tag. Rädslan gjorde visserligen att han inte var ett avelsämne, men jag undrar om det inte blivit ännu värre. Och inte blev han mindre stressad heller.

Jag respekterar om man vill kastrera sin hane och har goda skäl till det. Men att slentrianmässigt kastrera ”besvärliga” hanhundar är jag verkligen motståndare till. En osäker hund kan lätt bli ännu mer osäker, speciellet i mötet med andra hundar som inte vet om det är en tik eller hane de möter. Däremot går såklart hormonrelaterade ”krämpor” över, så som pip vid höglöp och annat.

Mitt råd till den som går i kastreringstankar är; prata först och främst med din uppfödare. Tänker du ändå kastrera din hane, testa ett kastreringschip. Då märker man ju om det hjälper mot de problem din hane har – eller om det rent av blir värre.